meer handige tools
DodePixels.nlControleer je scherm op dode pixels

Over dode pixels / dead pixels / beeldpunten

Defecte pixel is de gebruikte term om een pixel in een beeldscherm (met name tft) of beeldsensor aan te duiden die niet correct functioneert.

Bij beeldschermen kunnen dergelijke pixels ontdekt worden door "pixelcheckers", wat niet meer is dan een klein programma dat afwisselend gekleurde vlakken op het volledige scherm projecteert, in de kleuren wit, zwart, blauw, groen en rood. We onderscheiden drie categorieën van defecte pixels.

Dode pixel

Een voorbeeld van een dode pixel:
DodePixels.nl

De term dode pixel (dead pixel) slaat op een pixel die helemaal geen licht geeft en dus altijd zwart is. De term dode pixel wordt dikwijls foutief gebruikt bij alle defecte pixels. Dit soort defecte pixels zijn vooral goed zichtbaar op een lichte (bij voorkeur witte) achtergrond. Een dode pixel is niet te vervangen of te repareren.

Heldere pixel

Een heldere pixel (hot pixel) is een pixel waarvan alle subpixels constant licht geven. Hierdoor is deze pixel altijd wit. Deze pixels zijn goed zichtbaar op een donkere (bij voorkeur zwarte) achtergrond.

Vaste pixel

Een vaste pixel (stuck pixel) zit vast in één kleur, omdat de subpixel van deze kleur blijft oplichten. Deze pixels kunnen de kleuren blauw, groen en rood hebben. Om deze pixels op te sporen kan men gebruikmaken van deze drie kleuren. Natuurlijk is een vaste blauwe pixel niet zichtbaar bij gebruik van een blauwe kleur, maar wel bij de twee andere kleuren. Meestal vallen deze pixels ook op bij een wit en een zwart vlak. Er duiken soms verhalen op van mensen die beweren dat dit soort pixels hersteld kan worden, door gebruik te maken van zogenaamde "stuck pixel fixers". Deze programma's projecteren zeer snel verschillende kleuren en proberen hiermee de vaste pixels te herstellen. Of deze programma's ook effectief werken, is nog niet bewezen.

Garantie

Hoewel defecte pixels geregeld voorkomen, vallen ze spijtig genoeg slechts zelden onder de garantie van de fabrikant. Omdat zij defecte pixels niet zien als een defect maar als een cosmetische onvolkomenheid, ruilen zij hun producten pas om als deze een bepaald aantal defecte pixels bevatten (vastgelegd in de ISO 13406-2 norm). Op deze praktijken is al heel wat kritiek geuit, maar tot nu toe zonder al te veel succes. Toch zijn er ook fabrikanten die reeds bij één defecte pixel hun producten omruilen (ISO klasse 1).